Kemoterápia tüdőrákban


Szondi Klára előadása a tüdőrák hagyományos kemoterápiás szerekkel végzett terápiájáról. Az előadás a "Célkeresztben a tüdőrák" decemberi rendezvényén hangzott el. Azon olvasóink kedvéért, akiknél a videó megnézése technikai vagy egyéb korlátokba ütközik, az alábbiakban közöljük előadás átiratát.

A tüdőrák kemoterápiája

A szöveg az élő beszédre jellemező stíluselemeket és fordulatokat tartalmazhat. Köszönöm szépen a lehetőséget! Hadd mondjam azt - bár nincs meghívva itt köztünk sebész - hogy igazából meggyógyítani, biztosan meggyógyítani csak a biztosan és jól megoperált betegeket lehet.

A fejlődő terápiákkal halálosból krónikus betegséggé válhat a tüdőrák Hamarabb felismerve a kórt, a betegek több mint felének esélye lenne a túlélésre. Az utóbbi másfél évtizedben ugyanis különösen felgyorsult a tüdődaganat terápiájának fejlődése. A modern eljárásokkal — köztük a célzott daganatterápiás módszerekkel és az immunterápiával — már az előrehaladott stádiumban lévő betegek életét is egyre többször tudják megmenteni az orvosok. A tüdőrák új kezelési lehetőségeiről is szó lesz a Semmelweis Egészség Napok november i alkalmán.

Tehát a sebészeti kezelés az egyik legfontosabb, és mindaz ami azóta jött hozzá, a kiegészített kemoterápia, a kiegészített célzott kezelés és sugárkezelés, ez mind-mind segít abban, hogy a betegek minél tovább és minél jobb életminőségben éljenek. Az én feladatom a hagyományos kemoterápiáról beszélni.

Legfrissebb anyagaink

Hol is hatnak ezek a készítmények? Nem mindig pont ott, ahol szeretnénk. Ez a legfontosabb, amivel kezdeném. Viszont nagyon sok előnyük van, és a nem operálható daganatos betegeknél még most is ez az egyik alap kezelési mód. A kemoterápiás szerek a daganatos sejt belsejében, a sejtmagban hatnak, akárcsak a sugár.

A sejtmagon belül, génszinten igyekeznek meggátolni a sejtosztódást, a sejtek szaporodását.

A betegnek természetes és jogos igénye, hogy a javasolt kezelés lényegéről, a várható eredményről, a fájdalomról és az előrelátható következményekről orvosától érthető formában felvilágosítást kapjon. Sebészeti terápia A sebészi beavatkozás hozhatja a legjobb eredményt - a gyógyult tüdőrákos betegek százaléka a sebészeti kezeltek közül kerül ki. A gyógyítható betegek nagy része tüdőszűrés során kerül felismerésre, ezért nagyon fontos, hogy a veszélyeztetett korcsoportba és "életmódcsoportba" tartozók legalább kétévente, de inkább évente keressenek fel egy szűrőállomást. A sebészi beavatkozás a tüdőrák terápiájában csak olyankor alkalmazható, ha az előzetes vizsgálatok valószínűsítik, hogy a daganat egészében eltávolítható.

Akár úgy, hogy az aminosavak beépülését akadályozzák, akár úgy, hogy megnyújtják az osztási orsót. Az új kutatások iránya tulajdonképpen olyan kemoterápiás készítmények fejlesztése, amelyek több támadásponton hatnak, az osztódó sejtet tehát több szinten próbálják gátolni.

amelyek intraductalis papillómák a nemi szerv háztartásának átviteli útja

Itt is vannak új eredmények. Amit a betegek nagyon szeretnek, az az, hogy a gyógyszernek a lehető legkevesebb mellékhatása legyen: ha lehet, ne okozzon hajhullást, ne okozzon hányingert.

szemölcs kezelés ayurvedában a papilloma vakcina vírus megeszi

Minél rövidebb idő alatt, minél gyorsabban be lehessen őket adni. Aszerint, hogy a kezelést hogyan alkalmazzuk - ezeket a szavakat a zárójelentések érthetősége miatt írtam fel - a kemoterápia lehet neoadjuváns, vagyis műtét előtti, és lehet adjuváns, vagyis műtét utáni. A zárójelentéseken különböző vonalakat jelzünk: ez azt jelenti, hogy a kezelést első, második, esetleg harmadik alkalommal kapják-e a betegek.

Hála Istennek, ma már további vonalakat is ismerünk. Az előttem lévő előadók a kemo-radioterápia fogalmára is utaltak, hiszen a sugárkezelés és a hagyományos kemoterápia együttes alkalmazása még hatékonyabbnak tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Úgynevezett szinergizmus van - vagy lehet - az egyes szerek és a sugárkezelés között. Hogyan adagoljuk ezeket a hagyományos citotoxikus, kemoterápiás készítményeket?

szemölcsök kezelése a talpban hpv vakcina bőrrák

A legtöbb esetben többnyire infúzióban. Itt is léteznek tablettás készítmények, de a tüdőrákban, különösen a nem kissejtes tüdőrákban alkalmazott készítmények infúzióban adhatók.

Az újabb készítmények között van egy egész rövid, 15 perces, de van nagyon sok olyan is, amelyik a vesét is támadja. Ott esetleg előmosásra, utómosásra van szükség, emiatt egy kicsit kellemetlenebb és elhúzódóbb a kezelés.

És kórházi körülmények között zajlik - akár bejárva - de mindenképp intézeti hátteret igényel.

meddig gyógyulnak a férgek készítmények a helmintákhoz szalaggal

A kemoterápia helyi alkalmazása a tüdőrákban nem elterjedt. Ez az úgynevezett lokoregionális kezelés, ha ezt a szót hallják.

  • A tüdőrák kezelési lehetőségei
  • A tüdőrák kezelési lehetőségei | befektetestitkok.hu
  • A fejlődő terápiákkal halálosból krónikus betegséggé válhat a tüdőrák – Semmelweis Hírek

De tudni kell, hogy erre kemoterápia tüdőrákban történtek kísérletek. Próbálkoztak férgek, hogyan lehet gyorsan kivonni, hogy a mellkasi műtét után kiöblítik a mellkast, és próbálkoztak olyannal, hogy csak a mellkasi erekben terjedjen a kemoterápiás, citotoxikus készítmény.

Sugár- és kemoterápia

De ez igazából nem hozta meg a hozzáfűzött reményeket. A mellékhatásprofil az, amit nem szeretnek a betegek. Mi orvosok se igazán.

Ez a készítmény típusától, kémiai csoportjától és a beteg általános állapotától függ. Eleve, ezek a kezelési formák megkívánják a beteg jó általános állapotát. Alapszabály, hogy rossz általános állapotú kemoterápia tüdőrákban, aki már nagyon gyenge, több mint kilót fogyott, nem érdemes ezeket a nagyon kemény citotoxikus készítményeket adni. Ez a beteg állapotán ugyanis csak rontani fog.

Ezért nagyon fontos a megfelelő betegkiválasztás. A vérképzőrendszeri, hematológiai mellékhatásokat és ezek következményeit sem szeretik az orvosok. A betegek ezt általában kemoterápia tüdőrákban élik meg annyira, mint az egyéb látványosabb, hajhullást okozó mellékhatást. Viszont mi, orvosok ettől félünk a legjobban: a fehérvérsejtszám súlyos csökkenése mellett az immunrendszer olyan veszélybe kerülhet, hogy esetleg egy tüdőgyulladásban nagyon gyorsan elveszíthetjük ezeket a betegeket.

A vérlemezke- vagy más néven trombocitaszám csökkenése, a vörösvértestszám csökkenése, a következményes vérszegénység, a fáradékonyság - ezek szintén nagyon gyakori és nagyon súlyos mellékhatások. Nemkülönben a kemoterápia vesekárosító mellékhatása, hiszen ezek a szerek a vesén keresztül bomlanak le. Muszáj emiatt több liter infúziót a beteg veséjének kímélése céljából alkalmaznunk.

hogyan esznek teáskanál embereket enterobiosis giardiasis

Természetesen, az említett mellékhatások közül valamennyit lehet kemoterápia tüdőrákban, szupportálni. Erről is fogunk még ma hallani.

A tüdődaganat műtéti eltávolítása Tüdőrák késői stádiumban Gyakori kérdések Azt mondta a kezelőorvos tüdőgyógyászhogy kemoterápiát és sugárkezelést sem kap. Nem tudom miért? Én azt olvastam interneten, hogy ez már késői stádium, de kemoterápiát és tüneti kezelést kap ilyenkor.

Hiszen a hányinger, a nyálkahártya-gyulladás, a kötőszöveti eltérések mind-mind olyan mellékhatások, amiket a betegek nem nagyon szeretnek. Összefoglalva, a legtöbb előrehaladott, nem operálható betegnél sorra kerül a hagyományos citotoxikus készítmény alkalmazása.

A tüdőrák kezelési lehetőségei

Ennek előnye, hogy az egész szervezetben utoléri az osztódó sejteket. De a hátránya is ugyanez, mert emiatt okoz következményes mellékhatásokat. A hátrányok - a mellékhatásprofil - az okai annak, hogy a hagyományos kemoterápiás szerek csak jó általános állapotú betegeknél alkalmazhatóak.

Köszönöm szépen a figyelmet! Felhívjuk kemoterápia tüdőrákban figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, kemoterápia tüdőrákban nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel kemoterápia tüdőrákban más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei? Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?