Parazita hangya


Levélvágó hangyák VS MINDENKI! 2. rész - Empires of the undergrowth

Zombivá változtatja a hangyákat egy élősködő gombafaj Parazita hangya Még alattomosabbá teszi a zombihangyákat a klímaváltozás Dippold Ádám Az Ophiocordyceps nemzetségbe tartozó gombák rovarokon élősködnek, és amellett, hogy minden, a gombák által kedvelt rovarfajnak saját parazitája van, még a klímaváltozást is kibírják: a fertőzött hangyák máshogy viselkednek a trópusokon, mint mérsékelt égövön, hogy a fistula paraziták tisztítása több áldozathoz juttathassák el a spóráikat.

A cél a kolónia megfertőzése, és parazita hangya egyszer a parazita bejutott egy hangya testébe, mindent meg is tesz parazita hangya hangya, hogy a gomba által termelt különböző vegyi anyagoktól irányított állat minél nagyobb pusztítást okozzon: a szerencsétlen jószág egyre magasabbra mászik a fán, majd egy levélbe csimpaszkodva elpusztul, hogy minél magasabbról szórhassa szét a halált hozó spórákat. Ez a parazita már körülbelül 48 millió éve boldogítja a Föld hangyanépességét, de úgy tűnik, hogy nem csak a különféle rovarfajok számára dolgozott ki egyedi megoldásokat, hanem a klímaváltozás hatására új módszereket fejlesztett ki, hogy a mérsékelt égövön is megéljen.

Fotó: Wikimedia Commons A gombának még arra is van gondja, hogy parazita hangya megszabja a megszállt hangyának, melyik levelet foglalja el: David Hughes, a Penn Parazita hangya Egyetem entomológusa szerint a rovarok a levél főerébe kapaszkodnak, körülbelül huszonöt centiméterre a földtől, ahol a legkedvezőbbek a parazita számára a körülmények.

parazita hangya

Levélről a fára A lombhullató erdőkben uralkodó körülmények nem kedveznek parazita hangya Ophiocordycepsnek, nem elég párás a levegő, a levelek pedig — nem túl meglepő módon — előbb-utóbb lehullanak. Még alattomosabbá teszi a zombihangyákat a klímaváltozás Hughes a mai Németország területén talált fosszíliából mutatta ki, hogy 47 millió éve a fertőzött hangyák még a levelekbe kapaszkodtak, az idő múlásával azonban áttértek a faágakra.

A parazita a világ minden táján megtalálható, kivéve Európát ezt Hughes szerint az erdőgazdálkodás okozzahűvösebb éghajlaton azonban a fertőzött egyedek egészen másképp viselkednek, mint az örökzöld esőerdőkben.

parazita hangya

A Japánban és Észak-Amerikában vizsgált hangyák magasabbra másznak, mint dél-amerikai társaik, és a hátsó lábukkal egy ágba vagy a kéregbe kapaszkodnak, méghozzá olyan erősen, hogy a döglött rovar lejjebb is csúszhat az ágon, mégsem ereszti el. Az állatból parazita hangya gomba plusz ragasztóként rögzíti a gazdatestet, hogy megfelelő pozícióban maradjon a spórák kibocsátásakor.

parazita hangya

Úgy tűnik, hogy a gombafajok valamikor millió évvel ezelőtt Amerikában és Japánban parazita hangya függetlenül, de hasonlóképp alkalmazkodtak a klímaváltozáshoz, parazita hangya köszönhető parazita hangya lassabb életciklus és az eltérő szaporodás is.

Parazita hangya Wikimedia Commons Trópusi körülmények között a gomba egy-két hónap alatt teljesen kifejlődik, mérsékelt égövön már nem olyan sietős a dolga: az Észak-Amerikában vizsgált parazita hangya júniusban foglaltak helyet az ágakon, de csak a következő évben spóráznak.

Télen felesleges is lenne nekik: ilyenkor a hangyák is visszavonulnak, ha pedig levélen foglalnak helyet, ősszel lehullanak.

parazita hangya

Oszd meg. Lásd még.

parazita hangya