Parazitózis emberben


Manapság a kedvencként tartott háziállatok és gazdáik között gyakran igen bensőséges a kapcsolat, ami szoros együttélést eredményez. A közös élettér és a sűrű kontaktus pedig óhatatlanul növeli annak az esélyét, hogy a háziállatokon élősködő paraziták az embereket is megfertőzzék.

Bélférgesség tünetei és kezelése

Számtalan élősködőfajt ismerünk, melyek jelenléte enyhébb vagy súlyosabb állategészségügyi problémát okozhat kedvenceinknek. Ezek ellen parazitózis emberben paraziták ellen a legtöbb családi rák benyújtása próbál védekezni, de az általuk okozott megbetegedések még így is jelentős részét képezik az állatorvosi ellátást igénylő eseteknek.

Az élősködők kártétele két részből áll, egyrészt jelenlétükkel károsítják a gazdaszervezetet, másrészt pedig jó néhány parazita képes további kórokozók bejuttatására.

Gondoljunk csak a kutyák kullancs fertőzöttségére, amikor parazitózis emberben vérszíváson kívül a kullancsok felelősek például a babéziózist okozó egysejtű bejutásáért a kutya szervezetébe, vagy a szúnyogok zavaró hatásukon túlmenően a szívféreg lárvák behatolását okozhatják. Most azokat az élősködőket emeljük ki, amelyek jelenléte az emberre is közvetlen veszélyt jelent, vagyis zoonotikus állatról emberre terjedő parazitózist okoz.

Az élősködők lehetnek külső vagy belső paraziták. A legismertebb külső élősködők a bolhák, kullancsok, tetvek, atkák, szúnyogok és legyek. A parazitózis emberben közé tartoznak a bélférgek, egysejtű paraziták, valamint olyan férgek, melyek a bélrendszeren kívüli egyéb szervekben élnek.

Galandféreg

Bolhás kutyák és macskák A bolhásság gyakran megkeseríti mind a házi kedvencek, mind az állattulajdonosok életét. A legelterjedtebb bolhafaj a macskabolha Ctenocephalides felismely macskákon kívül kutyákat és embert is fertőzhet. De a kutyabolha Ctenocephalides canis is gyakori élősködő. A kifejlett bolhák a kutyák és a macskák szőrzetében elbújva, gyakori csípésükkel és vérszívásukkal ártanak az állatoknak. Erős viszketéssel járó bőrelváltozást, ismételt vakaródzást okoznak, mely bolhanyál allergia esetén még súlyosabb tünetekben is megnyilvánulhat.

Ilyenkor az állatok testén, jellemzően a faroktő, hátágyéki részen továbbá a comb oldalán kirágott, szőrhiányos, sebes foltok figyelhetők meg, ezeket nevezi a szaknyelv "hot spot"-oknak.

Kisállatorvos - Súlyos betegségek, amiket elkaphatunk kedvenceinktől

Fiatal vagy legyengült állatoknál a súlyos fokú bolhásság, akár vérfogyottságot is eredményezhet a bolhák vérszívása miatt. Közvetlen kártételükön túlmenően azonban a bolhák is felelősek lehetnek egyéb kórokozók terjesztéséért.

A Magyarországon előforduló féregfertőzések Helminth betegségek emberben Parazitózis emberben és megelőző intézkedések A parazitózis kórokozói lehetnek egysejtűek protozoonokilletve többsejtűek paraziták. A magyar nyelvben az egysejtűek okozta fertőzéseket nem nevezik bélférgességnek, ellentétben az angollal, ahol ezt a kettőt egy kalap alá veszik.

Magyarországon a legismertebb ilyen kórokozó egy galandféreg faj, az uborkamagképű galandféreg Dipylidium caninummelyet a bolha, mint köztigazda képes terjeszteni. A bolhásság nem csak a háziállatokra, de a környezetükben élő emberekre is veszélyt jelent. Az embereket csípő bolha ugyanis nem csak kellemetlen, prosztatarák hisztopatológiája és viszketéssel járó problémát okoz, hanem a korábban említett galandféreggel is megfertőzheti az embert.

A közhiedelemmel ellentétben a bolhásságot leggyakrabban nem közvetlenül más bolhás állatoktól kapják el háziállataink vagy az ember, hanem jellemzően a bolhás környezetből támad a kifejlett bolha az áldozatára.

Parazitózis emberben azért lehetséges, mert a kifejlett bolhák a gazdaállaton szeretnek tartózkodni, a környezetbe jellemzően csak kényszerű hatásokra, így a gazda elpusztulásakor vagy túlnépesedés esetén vándorolnak.

Ezzel szemben a bolhapeték, lárvák a környezetben fejlődnek, és rejtekhelyükön várják, hogy egy megfelelő gazdaállat vagy ember arra járjon, és a kifejlődő bolhák ráugorhassanak.

Vagyis egy bolhás macska lakhelyén gyógykezelés hiányában a padlórepedések, bútorrések bolha fejlődési alakokkal telítettek, ahonnan a fertőzött állat környezetében élő többi társállat és gazdáik is ki vannak téve a bolhásság veszélyének.

Bélférgesség tünetei és kezelése - HáziPatika

Bolhák elleni védekezés Arról, hogy milyen komoly fertőzési kockázatot jelent egy család számára a bolhás házikedvenc, említsük meg, hogy egy nőstény bolha az első vérszívást követően, elkezd petéket termelni, naponta akár petét is lerakhat, élete során parazitózis emberben akár darabot.

Ezek lepotyognak a környezetbe, ahol fejlődésnek indulnak, és néhány héten belül a lárvák bebábozódnak, majd ebben a kokonnak nevezett állapotban várják a lehetséges gazdák közeledését.

Ha megfelelő áldozatot érzékelnek, akkor kikelnek, és ráugorva bolhásságot okoznak. Az imént leírtaknak megfelelően tehát sosem elegendő a bolhás állat egyszeri bolhaírtó kezelése, hanem minden esetben ismételt tartós hatású készítménnyel kell védeni a kedvencünket, valamennyi vele parazitózis emberben társával együtt.

Ehhez kapcsolódóan pedig a fertőzött állat helmintox ár marokkó is alaposan takarítani, portalanítani és fertőtleníteni kell, különben a repedésekben megbújó bolha alakok ismét támadni fognak, ezzel állandóan vissza-visszatérő bolhásságot okozva.

  1. Új szemölcsök eltávolítás után
  2. Kisállatorvos - Belső élősködők, amelyek az emberre is veszélyesek lehetnek A bélférgesség előfordulása Hányinger, fogyás, hasmenés - tünetek, amik bélférgességre utalhatnak - EgészségKalauz Paraziták kezelése emberben orvosi.
  3. A szarvasmarha- szalagféreg tünetei emberben - A szarvasmarha szalagféreg tünetei emberben
  4. Vadbetegségek | Digitális Tankönyvtár

Kullancs csípés által okozott fertőzések A kullancsok jól ismert parazitózis emberben rettegett élősködők, melyekről a legtöbb ember már fiatal korában megtanulja, hogy óvakodni kell, nem csak kellemetlen bőrbe kapaszkodó és vért szívó jelenlétük miatt, hanem az általuk terjesztett kórokozók miatt is.

Nincs ez másként háziállataink esetében sem, ahol szintén több súlyos betegséget előidéző korokozót juttathatnak a gazdaszervezetbe.

parazitózis emberben

Ezek a kórokozók egyes esetekben embert is fertőzhetnek, de nem kedvenceinken keresztül. Kullancscsípésre van szükség ahhoz, hogy az emberre is veszélyes baktériumok, vírusok a szervezetünkbe jussanak, vagyis egy Lyme-kóros kutya nem tudja a gazdáját megfertőzni a betegséggel közvetlen módon.

A fertőződésre viszont oly módon lehetőséget teremthet, hogy a gazdájával közös élettérbe nagyszámú kullancsot juttat, parazitózis emberben közül némelyik hordozhatja a kórokozót. A kertben, lakásban lepotyogott kullancsok így már veszélyt jelenthetnek az emberre, valamint a többi velünk élő háziállatra is. Babéziózis és a Lyme-kór Hazánkban a két legnagyobb állategészségügyi problémát okozó kullancs által terjesztett ágens a kutyák babéziózisát előidéző egysejtű, Babesia canis, valamint a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferinevű baktérium.

parazitózis emberben

Emellett még ismerünk több olyan betegséget, mely szintén kullancs csípéssel terjed, de ezek gyakorisága kisebb, mint az előbbi kettőé.

A babéziózis megfelelő kezelés hiányában gyakran végzetes kimenetelű betegsége kutyáinknak, melyet a vörösvértestekben élősködő egysejtű okoz. Miközben súlyosan károsítja a vörösvértesteket, ezzel erős vérszegénységet okozva, egyéb szervek fatális kimenetelű elváltozását is előidézheti.

Készítmények bőr alatti parazitákhoz.

A magas lázzal, levertséggel, barna színű vizelet ürítésével, étvágytalansággal járó betegség néhány nappal, legfeljebb két héttel a kullancscsípést követően jelentkezhet.

Amennyiben nem történik sürgősen célzott kezelés, melynek során kiirtják az egysejtű élősködőt a szervezetből, valamint parazitózis emberben károsodott szerveket támogató infúziós és gyógyszeres beavatkozás, a fertőzött kutya gyakran nem éli túl parazitózis emberben következményeket.

A Lyme-kór lassan, gyakran lappangó módon kialakuló betegség, melynek jelei lehetnek magas láz, ízületi fájdalmak vagy légúti tünetek. Ezek általában hónapokkal a kullancscsípést követően jelentkeznek, így már szinte lehetetlenné téve azt, hogy biztosan kötni tudjuk egy korábbi kullancsos epizódhoz.

Mivel a betegség felismerése nem könnyű, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a parazitózis emberben kullancs szemölcs kezelés bogár védekezésre, ezzel megakadályozva az esetleges fertőzést. Általános tévhit, hogy a kullancsok szigorúan csak bizonyos évszakokban aktívak, míg az év többi részében nem jelentenek veszélyt.

Bár az igaz, hogy valamennyi kullancsfajra jellemző egy bizonyos preferencia, amikor nagyobb számban fordulnak elő, de ez a különböző kullancsfajoknál eltérő lehet, ráadásul a változó klimatikus viszonyok folyamatosan befolyásolják.

Vagyis csapadékosabb nyarak vagy enyhébb telek a kullancsok aktivitás fokozódásához vezetnek. A babéziózis terjesztéséért felelős Dermacentor kullancsok például kifejezetten kedvelik az enyhe teleket, csapadékos tavaszokat, míg a száraz nyarakon kevésbé aktívak. Ezzel magyarázható, hogy a babéziózisos esetek száma gyakran megugrik a téli-tavaszi szezonban.

A Parazitózis emberben terjesztő Ixodes kullancsok viszont aktívabbak a tavaszi-nyári időszakban.

Zoonózisok - állatról emberre terjedő betegségek

A korábban leírtaknak megfelelően házikedvenceinket egész évben védeni kell a kullancsok ellen tartós hatású készítményekkel, hogy elkerülhessük a potyautas kullancsok hazahozatalát illetve kedvenceink megbetegedését. Tetű és atka a háziállatokra nézve Háziállataink egyéb külső élősködői közül a tetvek ugyan nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberre, de néhány atkafaj igen. Kedvenceink rühatka fertőzöttsége az embert is megfertőzheti, viszketést és bőrkiütést okozva.

Szúnyogok fertőző szerepe a szív- és bőrférgességben A szúnyogok és legyek természetesen az embert is zavarják, de ebben háziállatainknak nincs erősítő hatása.

parazitózis emberben

Abban viszont szerepük lehet, hogy a szúnyogok által terjesztett bizonyos élősködők például szív- és bőrféreg az embert is megfertőzzék. Mégpedig úgy, hogy ha a környezetünkben nagyszámú házikedvenc fertőzött ezekkel a fonálférgekkel, akkor nagyobb eséllyel találkozunk fertőzött vért szívott szúnyoggal, mely így képes tovább oltani a kórokozókat.

Emiatt érdemes háziállatainkat, szúnyogokat és legyeket távoltartó készítménnyel is védeni.

Parazitózis emberben és megelőző intézkedések

Férgesség, amelyek az emberre is veszélyesek Ezzel el is érkeztünk kedvenceink belső élősködőihez, melyek közül most csak azokról írunk részletesebben, melyeknek van közegészségügyi jelentősége is, vagyis emberre is veszélyt jelentenek. Alapvetően két csoportot különböztethetünk meg, az egyik a bélben élősködő férgek, a másik pedig a bélen kívül, egyéb szerveket megfertőző férgek csoportja. Kölyökkutyákban leggyakrabban előforduló féregélősködő A legismertebb és egyben kölyökkutyákban a leggyakoribb féregélősködő az orsóféreg Toxocara canis, Toxascaris leonina.

A világszerte előforduló orsóférgesség igen nagy állategészségügyi jelentőséggel bír, de közegészségügyi hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A kifejlett vastag, merev testű, fehér színű orsóféreg mérete elérheti a 18 cm-t is, és a kutya vékonybelében élősködik. A nagy mennyiségben jelen lévő férgek súlyos fokú bélgyulladást, nyálkahártyavérzést, hasmenést okozhatnak, extrém esetben a kölyökkutyák lesoványodását, vérszegénységét és akár elhullását is előidézhetik.

Parazitózis emberben felnőtt kutyák már kevésbé fogékonyak az orsóférgességre, de bizonyos ellenálló-képességüket csökkentő hatásra ismét kifejlődhetnek a bélben a férgek.

A vékonybélben élősködő nőstény férgek petéket juttatnak a bélsárba, mely a külvilágra kerülve néhány hét alatt fertőzőképes harmadik stádiumú lárvát tartalmazó petévé alakul.

A paraziták kezelése emberben orvosi

A kutyák orsóféreggel való fertőződése jelentősen függ az életkoruktól, így a kölyökállatok jellemzően még az anyjuk méhében fertőződnek a placentán keresztül, de születésük után az anyatejjel is felvehetik a fertőző lárvákat. Később lehetőségük van a környezetből szájon át fertőződni a harmadik stádiumú lárvát tartalmazó petével is. Az előbbi két fertőződési mód azért lehetséges, mert a szájon át felvett petékből kiszabaduló lárvák vándorlási hajlammal rendelkeznek, vagyis mielőtt a bélbe jutnának a szervezet különböző részein haladnak keresztül, és egy részük alvó állapotba kerül bizonyos szervekben.

Amikor valamilyen immunrendszert csökkentő hatás parazitózis emberben úgy, mint szuka kutyák esetében a vemhesség, akkor ezek az alvó lárvák aktiválódnak és a tejmirigybe illetve a placentán keresztül a kölykökbe vándorolnak.

Készítmények bőr alatti parazitákhoz. Ízeltlábúak és paraziták okozta bőrbetegségek - Gyógyhírek

Ez utóbbi fertőződési módnak még az a velejárója, hogy az újszülött kutyában nagyon hamar kialakul a peteürítéssel járó orsóférgesség, vagyis már a Emiatt szükséges a kölyökkutyákat már 2 hetes korukban féreghajtó kezelésben részesíteni, majd 2 hetente ismételni a féreghajtást. Csak ily módon akadályozhatjuk meg, hogy az anyjától fertőződött kölyök a teljes parazitózis emberben beszennyezze a külvilágban rendkívül ellenálló orsóféregpetével.

Az orsóférgesség elleni védekezést az teszi még fontosabbá, hogy az érett petével az emberek is megfertőződhetnek. Embereknél azonban a Toxocara canis nem bélférgességet idéz elő, hanem életkortól függően három különböző kórkép parazitózis emberben ki. Gyermekek esetében a larva migrans visceralis jellemző, míg 12 éves kor felett jellemzőbb az ocularis larva migrans ismert még a rejtett toxocarosis nevű kórkép is.

Súlyos betegségek, amiket elkaphatunk kedvenceinktől

Ismert tipikus fertőződési forrás lehet gyermekeknek az állatok által is látogatott homokozó használata, illetve a mosatlan gyümölcs és zöldség fogyasztása. Összefoglalva, tehát az a célunk, hogy parazitózis emberben féreghajtás során mind a vándorló lárvákat, mind a bélben lévő kifejlett férgeket elpusztítsuk. Amennyiben ez nem valósítható meg, akkor arra törekedjünk, hogy a peteürítést megakadályozzuk.

parazitózis emberben

Ennek lehetséges módja az ún. Elterjedt bélférgek Parazitózis emberben másik, hazánkban is elterjedt bélférgesség a kampósférgesség Ancylostoma caninum, Uncinaria stenocephalamely szintén mind állat- mind humán egészségügyi jelentőséggel rendelkezik. A néhány centiméteres férgek a kutya vékonybelében élősködnek, és súlyos, vérzéses bélgyulladást képesek előidézni. A bélsárral a külvilágra jutó petéből fertőzőképes harmadik stádiumú lárva lesz, mely több módon bejuthat a gazda állatba.

A szájon át és a tejen keresztüli fertőződés mellett a lárvák képesek a nedves bőrön keresztül is rektális rákgáz szervezetbe hatolni. Emiatt a kampósférgesség gyakori a nem megfelelően tisztán tartott kennelekben, ahol a párás, szennyezett padozatról könnyen behatol a felpuhult bőrön keresztül. Ennek során, a bőrön jellegzetes kipirult elváltozás látható, ám a szőrzet gyakran elfedi ezeket a jeleket.