Schistosomiasis járvány, Schistosoma fertőzés Európában is - utazók figyelmébe!


A mételyféreg fertőzöttek száma a világon több, mint millió, leggyakoribb az előfordulása Afrikában, de előfordulhat az Arab félszigeten, Dél-Amerika észak-keleti részén, Karib tengeri szigeteken.

Betegség neve

Magyarországon ban 13 schistosomiasist jelentettek, a betegek külföldi állampolgárok voltak. A legfontosabb hordozója az ember. A férgek életciklusuk során a felnőtt korukban a bélben élnek, innen a vizelettel a peték az édesvizekbe kerülnek, ott a csigákban ez egy közti gazda fejlődnek tovább, majd visszajutnak az édesvizekbe, és a vízzel az embert a bőrön vagy nyálkahártyán át fertőzi meg.

  • Országos Epidemiológiai Központ honlapja
  • Humán papilloma vírus penyebab penyakit
  • Schistosomiasis (Mételyféreg fertőzés)
  • Schistosomiasis , Schistosomiasis tények
  • Vastagbélrák fiatal korban
  • Helmint kezelés gyermekeknek műtét nélkül
  • Férgek és helminták elleni gyógyszer
  • A tudás fontossága a malária megelőzésében — utazók figyelmébe!

Az emberi szervezetben a máj keringésébe jutnak, ahol gyorsan fejlődnek, és bejutnak a bélbe, és a vastagbél gyűjtőereibe vándorolnak. A bélfalban fekélyek, polipok képződnek.

schistosomiasis járvány

A májban a peték felhalmozódhatnak, és a keringésen keresztül a tüdőbe, a szívbe juthatnak. A betegséget a szervezet férgekkel szembeni allergiás reakciója hozza létre.

A schistosomiasis, másnéven bilharzia egy parazita férgek által okozott megbetegedés, mellyel világszerte több mint millió ember fertőzött. A schistosomiasis a malária után a második leggyakoribb parazitás megbetegedés. Az édesvíz Schistosoma petékkel szennyeződik, amikor fertőzött emberek széklete vagy vizelete kerül bele. Hogyan lehet megszabadulni a helmintikus inváziótól Hogy néznek ki a szemölcsök a lábukon OTSZ Online - Schistosoma fertőzés Európában is - utazók figyelmébe!

A betegség oka: A betegséget, mételyféreg fertőzés Schistosoma mansoni okozza. A betegség elsődleges hordozója az ember, közti gazda a csiga.

A Schistosoma fertőzés tünetei

A fertőzés vízzel terjed, és a bőrön vagy nyálkahártyán keresztül történik. A betegség tünetei: A betegségnek ismert heveny és idült formája.

schistosomiasis járvány

A heveny forma lappangási ideje hét. A betegség során láz rossz közérzet, viszkető bőrkiütés, hasmenés véres is lehetizomfájdalom, száraz köhögés, és máj-lép megnagyobbodás léphet fel.

schistosomiasis járvány

Idült formában, schistosomiasis járvány fertőzés kezdete után 6 hónappal vagy több évvel jelentkeznek a tünetek. Korai panasz: hasmenés, hasi fájdalom, véres széklet és jobb oldali bordaív alatti hasi fájdalom májmegnagyobbodás lehet. A betegség éves lassú előrehaladással a beteg étvágytalanná válhat, testsúlya csökken, gyenge, bél daganatai alakulhatnak ki, előfordulhat vérhányás, tudatzavar, hasvíz felszaporodása, vese-megbetegedés is.

schistosomiasis járvány

Elvégezhető vizsgálatok: A beteg panaszai, orvosi vizsgálatán kívül vér- tenyésztéses vizsgálatot, gyomor- nyelőcső- vastagbél tükrözéses, röntgen- ultrahang- és EKG vizsgálatot végezhetnek.

A betegség várható kezelése: A betegek kezelése során, féregellenes gyógyszeres kezelésre van szükség.

A schistosomiazis más néven bilharziázis - féreg által okozott betegség. A kórokozónak több fajtája terjedt el. A fertőzés módja: A fertőzött ember székletével és vizeletével üríti a féregpetéket. Ahol nincs csatornázás, a fekália és a vizelet az édesvizekbe jut.

Ha béldaganat, polip alakul ki, vagy véres hányás jelentkezik szükség lehet sebészeti beavatkozásra. A beteg gyógyulása után is gondozni kell, egy éven keresztül 3 havonta kell vizsgálni, hogy a beteg ürít-e még élő petéket.

Javaslatok: A fertőzött területre utazóknak fontos tudni a betegségről, ha tüneteket észlelnek, fontos mielőbb felkeresni az orvost, hogy a szükséges kezelést elkezdhessék, a későbbi maradványtünetek elkerülésére.

A betegség várható lefolyása: Szövődményként: májzsugor, hasvíz felszaporodás, véres hányás, tüdő- szív betegség kialakulása, gerincvelő megbetegedés alsóvégtagok bénulása, széklet-vizelettartás schistosomiasis járványepilepsziás görcsök, vagy látászavar, vakság, és a bélen rosszindulatú daganat kialakulása léphet fel. Korai, és enyhe fertőzésben a kezelés után a beteg nem fertőződik schistosomiasis járvány, és az életkilátások nagyon jók.

Hogyan szaporodnak a schistosomiasis paraziták, Tartalomjegyzék Tartalom A schistosomiazis más néven bilharziázis - féreg által okozott betegség.

Ha a betegség előrehaladott kiterjedt bél- májkárosodás eseténrosszindulatú béldaganat kialakulása esetén az életkilátások rosszak. Labor és diagnosztikai vizsgálatok:.

schistosomiasis járvány