Vastagbélrák fiatalon


vastagbélrák fiatalon

Vastagbélrákra utalnak a tüneteim ilyen fiatalon? Az alábbi tünetek jelentkeztek nálam: vastagbélrák fiatalon vagy székrekedés változó formában, véres széklet, mindennapos fáradtság. Elképzelhető, hogy vastagbélrákom van?

vastagbélrák fiatalon

Tisztelt Kérdező! Elképzelhetőnek elképzelhető, de nem ez a legvalószínűbb diagnózis.

vastagbélrák fiatalon

Ugyanilyen tünetei vannak ugyanis a colitis ulcerosa nevű gyulladásos vastagbélbetegségnek is, melynek legvalószínűbb megjelenési ideje a fiatal felnőtt életkor. Ennek tisztázására mindenképp vastagbéltükrözés szükséges. Bővebben Mi az a colitis ulcerosa?

Hirdetés Immunrendszer.

A vastagbélrák az esetek többségében évek alatt alakul ki, korai stádiumban még nagy eséllyel gyógyítható, ezért is fontos ötven év felettieknek a szűrés. Banai Jánosa Duna Medical Center gasztroenterológiai részlegének szakmai konzulense szerint rengeteg megbetegedést meg lehetne előzni, ha többen járnának vizsgálatra, és, ha az emberek jobban hinnének a daganatos betegségek gyógyíthatóságában. A vastagbélrák kialakulása Legtöbbször előzménnyel indul a vastagbélrák, ami lehet egy polip is.

Egyes kutatók szerint egy vírus vagy baktérium állhat a colitis ulcerosa hátterében, az emésztőrendszer pedig akkor károsodik, amikor az immunrendszer megpróbálja a behatoló mikroorganizmusokat eltávolítani.

Lehetséges továbbá, hogy a gyulladás egy olyan autoimmun folyamat része, amely során a szervezet a káros idegen mikroorganizmusok jelenléte nélkül is megtámadja a saját bélnyálkahártyát.

vastagbélrák fiatalon

Tekintettel arra, nagyobb valószínűséggel alakul ki colitis ulcerosa, ha valamelyik szülő vagy testvér ebben a betegségben szenved, a kutatók feltételezik, hogy a genetikai állománynak szerepe lehet a betegség kialakulásában.

Jelenleg is folynak a kutatások a colitis ulcerosát okozó mutációk génkárosodások azonosítása céljából. Milyen tünetekkel jár a vastagbélrák?

vastagbélrák fiatalon

Vastagbéltükrözés A vastagbéltükrözés colonoscopia során láthatóvá válik a végbél, a szigmabél, a vastagbél leszálló, haránt és felszálló szakaszának illetve a vékonybél végső cm-nek fala, nyálkahártyája. A vastagbéltükrözésről részletesen A legjellegzetesebb tünet a székelési szokások - egyéb diétás változások nélkül bekövetkező - változása. A beteg azt tapasztalja, hogy addigi rendszeres székelési szokásai felborultak ritkább vagy sűrűbb székletürítésilletve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást.

vastagbélrák fiatalon

A betegek puffadásról és nehezen karakterizálható hasi fájdalomról panaszkodhatnak. Jelentkezhet émelygés, rossz közérzet, a széklet véres lehet. A betegek gyakran vérszegénység miatt kerülnek orvoshoz kivizsgálásra, így derül fény a vastagbéldaganatra. Vastagbélrák fiatalon tünetekhez sok esetben egyéb okkal nem magyarázható, jelentős fokú testsúlyvesztés is társul.