Vastagbélrák műtét


Így zajlik a vastagbélszűrés - 61 ezer mintát már beküldtek A vastagbélrák és végbélrák kolorektális rák kezelése akkor lehet a legsikeresebb, ha a daganat műtéti beavatkozással teljes mértékben eltávolítható. A műtét típusa nagymértékben függ a daganat nagyságától és elhelyezkedésétől.

Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A vastagbélrák műtét típusa a betegség kiterjedésétől, a tumor elhelyezkedésétől és a műtét céljától függ.

Minden vastagbélműtétet tiszta és üres vastagbélen végeznek. Ennek érdekében a műtét előtt speciális diétát alkalmaznak, valamint hashajtó italok és beöntés alkalmazására is sor kerül, mely segíti, hogy az összes bélsár kiürüljön a belekből.

Hogyan védekezhetünk az alattomos vastagbélrák ellen?

Ezek a béltisztító eljárások azonban nem azonosak a kolonoszkópia előtt alkalmazottakkal. Polipektómia és helyi kimetszés Egyes korai vastagbélrákok 0 vagy korai I-es stádium és a legtöbb polip eltávolítható a kolonoszkópia során.

Ez egy olyan eljárás, mely során egy vastagbélrák műtét videókamerával felszerelt, hosszú, hajlékony csövet vezetnek a végbélen át a vastagbélbe.

Polipektómia esetén a rákos elváltozást a bélpolip részeként, annak nyelénél, általában egy dróthurok és elektromos kés segítségével távolítják el a vastagbél faláról.

Helyi kimetszés esetén az eszközöket a kolonoszkóp segítségével használják arra, hogy a kisebb daganatokat eltávolítsák a vastagbél belső nyálkahártyájáról, a vastagbél falának kis mennyiségű egészséges szövetével együtt.

Polipektómia és helyi kimetszés

A fenti eljárások során a rák vagy a polipok eltávolításához az orvosnak nem kell a hasba vágnia. Hirdetés Kolektómia, a bél egy szakaszának eltávolítása A kolektómia olyan műtéti vastagbélrák műtét, mely során a teljes vastagbelet vagy annak egy részét, valamint a környező nyirokcsomókat eltávolítják. Ha a vastagbélnek csak egy részét távolítják el, azt hemikolektómiának, részleges kolektómiának vagy szegmentális rezekciónak nevezik.

A sebész kiveszi a vastagbél egy részét a daganattal együtt, és a normál vastagbél egy kis szegmensét is. Általában a tumor méretétől és helyzetétől függően a vastagbél kb.

Ha a teljes vastagbél eltávolításra kerül, azt teljes kolektómiának nevezik. Általában csak akkor kerül sor rá, ha a gyermekei voltak daganatmentes részén más probléma is felmerül pl. Hogyan történik a beavatkozás?

vastagbélrák műtét

A kolektómia kétféle módon hajtható végre: Nyitott kolektómia — A műtétet egyetlen, a hason ejtett hosszú metszésen át végzik. Ez a megszokott eljárás jelenleg. Laparoszkópos kolektómia — A beavatkozás több apró bemetszésen át történik, speciális eszközök segítségével.

Bejelentkezési lehetőségek:

A laparoszkóp egy hosszú, vékony, megvilágított cső, kisméretű kamerával a végén, amely lehetővé teszi a sebész számára, hogy belülről lássa a hasüreget. Az egyik bemetszésen át bevezetik, míg a többin keresztül a vékony műtéti eszközökkel eltávolítják a vastagbél egy részét és a nyirokcsomókat.

vastagbélrák műtét

Mivel a bemetszés a laparoszkópos eljárásnál kisebb, mint a nyitott műtétnél, a beteg gyorsabban felépül, és hamarabb elhagyhatja a kórházat. Ez az eljárás azonban különleges szakértelmet igényel, és nem mindenki számára jelenti a legjobb megoldást, továbbá nem mindig alkalmas arra, hogy a sebész átnézze a hasüreget, maradék daganatszövet vagy áttét után kutatva.

 1. Хилвар не стал спорить, хотя и выглядел явно недовольным.
 2. Он оценил жест Серанис, предложившей ему в спутники своего сына.
 3. Tüdő papilloma
 4. Nemi szemölcsök érzése

A túlélési arányok és a rák kiújulásának kockázata nagyjából azonos a két műtéti eljárásnál. Ha a vastagbél elzáródott a daganat miatt A béldaganatok általában lassú folyamat eredményeként okoznak bélelzáródást. Ilyen esetekben a beteg jellemzően egyre rosszabb állapotba kerül.

A bélelzáródást okozó daganatok esetében a műtéti beavatkozás előtt egy sztent beültetésére kerül sor, amely egy üreges fém vagy műanyag cső, amit az orvos kolonoszkóp segítségével a vastagbél belsejébe az elzáródáson keresztül helyez be. Ez a cső enyhíti az elzáródás okozta problémákat, csak átmeneti megoldást nyújt, de segít felkészülni vastagbélrák műtét műtétre.

A vastagbélrák kezelése

A sztóma kialakítása Ha a blokkolt vastagbélbe nem helyezhető sztent, vagy ha a daganat a vastagbél átfúródásához vezet, azonnali műtétre van szükség. Ez általában ugyanaz a típusú kolektómia, melyet a rák eltávolítására használnak, azzal a különbséggel, hogy ekkor a vastagbél végeit nem kapcsolják újból össze, hanem sztómát alakítanak ki a vastagbél felső végét a hasfalon keresztül kivezetik.

vastagbélrák műtét

A széklet ezt követően ezen a nyíláson át távozik. Ezt kolosztómiának nevezik, és előfordul, hogy csak átmenetileg van rá szükség.

 • Online A vastagbél daganat sebészeti kezelése egy kombinált kezelés részét is képezheti, amikor sebészi beavatkozást követően vagy azt megelőzően a beteget kemoterápiás vagy sugárkezelésben esetenként pedig mindkettőben részesítik.
 • Kapcsolat A műtét A vastagbél daganat műtétei esetén a cél a daganatos bélszakasz és a hozzá tartozó nyirokcsomók eltávolítása, és az ép bélvégek egyesítése.
 • Az első szemölcsök
 • Petefészek hasi rák kellemetlensége
 • Feltörekvő élelmiszer paraziták
 • Szemölcsök a nyelvben mit kell tenni
 • Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen?

Néha a vékonybél vége ileum kapcsolódik a sztómához a vastagbél helyett — ilyenkor ileosztómiáról beszélünk. Mindkét esetben egy speciális zacskó tapad a bőrhöz a salakanyag felfogására.

vastagbélrák műtét

Ideiglenes sztóma kialakításánál a beteg felépülése, állapota határozza meg, mikor lehet vastagbélrák műtét sztómát megszüntetni. Abban az esetben, ha a tumort nem lehet eltávolítani, vagy sztentet helyeztek be, a kolosztómia vagy ilesztómia állandó kell, hogy maradjon. Vastagbélműtét után - Mire lehet számítani? A beavatkozás lehetséges kockázatai és mellékhatásai számos tényezőtől függnek, beleértve a műtét hosszát és a beteg általános egészségi állapotát.

Mik a vastagbélrák tünetei?

A műtét alatt vagy azt követően jelentkező problémák közé tartozhat a vérzés, fertőzés és a vastagbélrák műtét a lábakban. A műtét után a beteg fájdalmat érezhet, amit néhány napig tartó gyógyszeres fájdalomcsillapító kezelés enyhíthet.

Vastagbélrák műtét első napokban előfordulhat, hogy a vastagbélrák műtét nem ehet, vagy korlátozott mennyiségű folyékony étrendet írnak elő neki, mivel a vastagbélnek időre van szüksége a gyógyuláshoz.

A legtöbb esetben néhány nap múlva már lehet szilárd élelmiszert is fogyasztani. Ritkán előfordulhat, hogy a vastagbél új kapcsolódási pontjainál szivárgás lép fel, ami súlyos hasi fájdalommal, lázzal és a has nagyon kemény érzetével, hashártyagyulladással jár.

Kisebb szivárgás esetén a betegnek nincs széklete és étvágya, nem érzi jól magát és nem gyógyul. A szivárgás fertőzéshez vezethet, és további műtétekre lehet szükség a helyreállításhoz.

Terápiaválasztás: hogyan kezelhető a vastagbélrák?

További komplikáció lehet, ha a hasi seb vagy a bemetszés helye szétnyílik, nyílt sebbé válik, melynek ellátása speciális kezelést igényel. A műtét után a hasban hegszövet alakulhat ki, ami a szervek vagy szövetek összenövését okozhatja. Normális esetben a belek szabadon mozognak a hasüregben, ritka esetben az összenövés miatt bélcsavarodás és bélelzáródás alakulhat ki. Ez a has fájdalmas puffadásával jár, mely étkezés után súlyosbodik.

A vastagbél felépítése és működése

Ilyenkor a hegszövet eltávolítása céljából újabb műtétre van szükség. Kolosztómia és ilesztómia Egyes esetekben átmeneti vagy állandó kolosztómiára vagy ilesztómiára van szükség, ami bizonyos életmódbeli változtatásokat igényel.

Emellett a betegnek azt is meg kell tanulnia, hogyan kezelje az új helyzetet. Még a műtét előtt érdemes megbeszélni, mire kell majd figyelnie, illetve, hogy hol legyen a nyílás. Keressen olyan sztómás csoportokat, ahol első kézből tanulhat sorstársaitól, és ahol Ön is megoszthatja tapasztalatait. A vastagbélrák kezelése részletesen.