Vérszegénység gyermekeknél, A vérszegénység 9 nehezen észrevehető, de tipikus jele - Gyerek | Femina


A vérszegénység anémia az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés csecsemő- és kisgyermekkorban.

beoltották papilloma vírus ellen

A betegséget a hemoglobinszint a vörös vérsejtek oxigént szállító, vastartalmú fehérjéje csökkenése okozza. A születést követő második, harmadik nap után a legmagasabb a baba hgb-szintje. Ezt követően különböző élettani folyamatok - a magzati hgb gyorsabb szétesése, a csecsemő súlygyarapodása, az érpálya térfogatának növekedése - következtében fokozatosan csökken.

Komoly következményekkel járhat a gyermekkori vashiány

Mélypontját a Kiváltó okok Koraszülötteknél vagy beteg újszülötteknél a hgb-szint csökkenése hamarabb következik be. Ehhez egyrészt a betegség járul hozzá, másrészt az ismételt vérvételek. A mélypontot követően fokozatosan emelkedik a hgb-érték és a serdülőkor végére éri el a felnőttkorit.

A férfiak hgb-ja magasabb, mint a nőké. A vérszegénység okai közt szerepel a nem megfelelő vasfelszívódás - mely bizonyos betegségek velejárója - és a vérvesztéses formája.

Gyógyhírek

Az utóbbi előfordulhat újszülött korban is. Vérvesztést eredményezhet a láthatatlan, gyakran csak laborvizsgálattal kimutatható vérezgetés a bélrendszerben különösen, ha ez hosszú ideje fennáll.

hagyományos orvoslás pinworms

Vérszegénységet eredményezhetnek még különböző, a bélben élősködő férgek, de mérgezés is kiválthatja az anémiát például ólom. A vörös vértestek szétesése is vérszegénységet okozhat. A leggyakoribb ok a nem megfelelő vasbevitel. Ennek kialakulásában vérszegénység gyermekeknél tényező játszhat szerepet.

hpv wahrend der schwangerschaft

Elsőként a fokozott igény, amit a testtömeg-gyarapodás tesz szükségessé. Különösen a csecsemő- illetve a serdülőkorban, amikor a leggyorsabb a növekedés. A másik kiváltó ok a helytelen táplálkozás.

hogyan lehet a parazita testet gyógyszerekkel megtisztítani

A korai elválasztás is okozhat vashiányt, mivel az anyatejből négyszer jobban szívódik fel a vas, mint a tápszerekből. A tápszerek már általában vassal dúsítottak. A tehéntej kevés vasat tartalmaz, s a későbbi életkorban a vegetáriánus táplálkozás is oka lehet a betegség kialakulásának. Tünetek A vérszegénység sokszor enyhe tünetetekkel zajlik, így nem mindig ismerjük fel. Pedig az elhúzódó anémia csökkent ellenálló képességhez, a csecsemő fejlődésének elmaradásához vezethet.

A nem kellő súlygyarapodás vagy súlyesés hátterében is mindig felmerül a vérszegénység gyanúja. Ismétlődő betegségek esetén is gondolni kell rá, mivel ilyenkor a csökkent ellenálló képesség fogékonyabbá teszi a szervezetet a fertőzésekre, ami vérszegénység gyermekeknél körfolyamathoz vezet.

A fertőzés során a kórokozók a szükséges vasat elveszik a betegtől, s ezzel tovább fokozzák vérszegénység gyermekeknél vashiányt. Tekintettel arra, hogy a vas sok egyéb létfontosságú enzimnek is része, hiánya az egész szervezetet érinti. Ingerlékenységhez, késleltetett fejlődéshez, az idegrendszer működésének zavaraihoz vezethet.

A későbbi életkorban a megismerési folyamatokban okozhat problémát.

Vérszegénység

Nagyobb gyermekeknél fáradékonyságot, fizikai terhelhetőség csökkenését, esetleg figyelmi zavarokat produkál. Súlyos anémia esetén szaporább szívműködés, légszomj, légzészavar, légzéskimaradás is jelentkezhet.

A tünetek súlyossága attól függ, hogy a vérszegénység milyen gyorsan alakul ki. A lassan, fokozatosan kialakuló vashiánynál a szervezet hozzászokik az alacsonyabb hgb-szinthez, a gyorsan jelentkező hiány esetén nagyfokú vérvesztés is jelentkezhet. A vérszegény gyermek sápadt de távolról sem biztos, hogy mindenki, aki sápadt, vérszegény is!

Ismerje meg a gyermekkori vashiány figyelmeztető jeleit!

A sápadtságot a nyálkahártyákon, fülcimpán, tenyéren figyelhetjük meg a legjobban. Vegyes táplálkozás A vashiányt és az anémiát meg lehet és meg is vérszegénység gyermekeknél előzni. Ez megfelelő, vegyes táplálkozással érhető el. A fejlődésben lévő csecsemőnek, kisgyermeknek szüksége van nagy vastartalmú ételekre: húsokra, zöldfőzelékekre, gyümölcsre. A kialakult anémia kezelése mindenképpen orvosi feladat. Igaz, hogy a vashiány az anémia leggyakoribb oka, de ezen kívül még számos betegség állhat a háttérben.

Ma már sokféle vastartalmú gyógyszer kapható recept nélkül is.

Polgár Marianne PhD Létrehozva: Milyen tünetekből ismerhetjük fel, hogyan előzhetjük meg a vashiány kialakulását? A legfontosabb tudnivalókat dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalta össze.

Ha ilyen készítményt akarunk adni gyermekünknek, előtte kérdezzük meg a gyermekorvost. Kapcsolódó cikkeink:.

A máj, a pancreas és a lép betegségei csecsemő és gyermekkorban